Akademi

Yeni Başlayanlar İçin YDS ve Yökdil İngilizce Sınavlarına Çalışma Tekniği

YDS ve Yökdil İngilizce sınavlarına hazırlanmak istiyorsunuz ancak çalışmaya nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız size faydalı olmasını umduğumuz birkaç öneri hazırladık.

YDS ve Yökdil Arasındaki Farklar

İngilizce sınavlarına hazırlanmak, İngilizce konuşmayı öğrenmekle aynı şey değildir. İngilizceyi çok iyi konuşan biri bile bu sınavlarda zorlanması muhtemeldir.Tıpkı Türkçe konuşan herkesin Türkçe dil bilgisi bilmediği gibi. Çünkü bu sınavlar başta dilbilgisi, okuduğunu anlama ve çıkarım yapma, akışı bozan cümleler gibi ağırlıkla gramer konularını ele alır.

Bu nedenle amacınız YDS ve Yökdil İngilizce sınavlarından kayda değer bir puan almaksa çalışma programınızı buna göre hazırlamalısınız.  

YDS ve Yökdil İngilizce sınavları dilbigisi, okuma-anlama ve çeviri yapma bakımından birbirine benzese de sınav soru biçimleri birbirinden farklıdır. Yökdil, akademik alanda kariyer hedefleyen kişilerin başvurduğu yabancı dil sınavıdır. YDS  sınavından en büyük farkı YÖKDİL’in kendi içinde fen bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler olarak gruplara ayrılmış olmasıdır.

Sınava katılanlar, kendi akademik geçmişine göre bu üç alandan birini seçerek sınava girebilir. Her alanda o bölümü ilgilendiren kelimeler ve paragraf metinleri vardır. Bu yüzden sosyal bilimler alanında eğitim gören birinin YÖKdil sosyal bilimler sınavına girmesi daha uygun olacaktır. Çünkü herkes aşina olduğu yabancı kelimeleri daha kolay hatırlar. Aynı zamanda paragraflarda daha iyi çıkarım yapmak mümkündür.

YDS sınavında böyle bir ayrım yoktur. Hem sosyal bilimler hem sağlık hem de fen bilimlerinden paragraflar ve kelimeler karşımıza çıkar. Bu yüzden soruları anlamak, analiz etmek ve çıkarım yapmak daha zordur. 

YDS ve Yökdil İngilizce zorluk karşılaştırması yapacak olursak YDS’nin, Yökdl’den daha zor olduğunu söylemek mümkündür.

Her iki sınavı da ÖSYM düzenler. Ancak Yökdil yalnızca akademik alanlarda geçerlidir. Birçok devlet kurumu İngilizce sınavında YDS’yi dikkate alır.

Yine de her iki sınavda da işimize yarayacak temel bilgiler ortaktır:

Bağlaçlar Her Şeydir

Bağlaçlar her şeydir çünkü İngilizce dilbilgisinin temelini bağlaçlar oluşturur. YDS ve Yökdil İngilizce sınavlarında dilbilgisi sorularının, paragraf sorularını hatta çeviri sorularının büyük kısmı bağlaçlarla çözebiliriz. İyi bağlaç bilgisi, soruları kolayca çözmenize yardım olur. Bağlaçları çok iyi şekilde öğrenmek sınavda en azından 40-50 puan bandına çıkmanızı sağlar. Daha yüksek puan için diğer dilbilgisi konularını öğrenmek ve bol okumaya yapmak gerekir.

Bağlaçlar kısaca,

ama, fakat, ancak, -sa da, -e rağmen.. gibi zıtlık bağlaçları

ve, bunun yanı sıra, dahası hem hem de.. gibi aynı fikri sürdüren paralel bağlaçlar

sonuç olarak, çünkü, dığı için,  neden sonuç bağları

şeklinde gruplara ayrılır.  

Hatta bazı sorular tamamen bağlaç eleme taktiği kullanılır. Örneğin seçeneklere baktığınızda dört tane zıtlık bildiren bağlaç bir tane paralellik bildiren bağlaç görürsünüz. Bu durumda yüksek ihtimal cevap paralellik bildiren bağlaç olur.  Sınavda bu kadar kolay olmasa da 5 seçenekten 3’ü paralellik bağlacı 2’si de zıtlık bağlacı olarak karşımıza çıkabilir. Bu durumda aynı amaca sahip bağlaçları eleriz. Kalanlar arasında zıtlığın kişiler arasında mı, zaman değişimi mi, nesne farklılığı mı  gibi açılardan değerlendirip uygun zıtlık bağlacını bulabiliriz. Çünkü bağlaçlar kendi içlerinde de farklı şekillerde ayrılır. Örneği while ve whereas ikisi de zıtlık bağlacıdır ancak whereas kişiler arasında zıtlık için kullanılır.

Eğer bağlaçların anlamını iyi bilmezseniz dakikalarca doğru seçeneği aramanız gerekir. Bağlaçlar aynı zamanda uzun paragrafları çözmek için de oldukça önemlidir.

YDS ve Yökdil İngilizce öğrenmek

Paragraf ve Akışı Bozan Cümle Sorularını Bağlaç ile Çözmek

Sınavlarda karşımıza çıkan uzun paragraflar herkesin korkulu rüyasıdır. Paragrafları anlamak ve seçeneklerle bağlantı kurmak oldukça zordur. Üstelik sınav boyunca birçok soru çözmüş kişi için dikkati bu uzun metinlere vermek oldukça zorlayıcıdır. Ancak bu sorular için birkaç teknik uygulayabiliriz.

Paragraflarda öncelikle +, – tekniğine göre ayırmalıyız. Paragrafın konusuna göre ne anlatıyorsa bir soru olması için mutlaka ayrılma noktası olmalıdır. Bu nedenle olumlu-olumsuz, geçmiş günümüz vb. şekilde (+,-) sınıflandırdıktan sonra gözünüz öncelikle bağlaçları aramalıdır. Örneğin bir paragrafta antik dönemden bahsediyor. İlerleyen cümlelerde ise günümüzü anlatıyor. Bu iki hikâye arasında bizi geçmişten günümüze götüren bir bağlaç olması gerekir. Örneğin,

Geçmişte insanlar duvar yazısı yazardı ancak/ama şimdi sosyal medyada yazıyorlar.

Geçmişte insanlar duvar yazısı yazardı bu nedenle/sonuç olarak şimdi onlar hakkında fikrimiz var.

İki cümle zıtlık ve paralellik bildiren bağlaçlar ile bağlanmıştır. Bu soru biçimi hem paragraf, hem akışı bozan (roma rakamlı) sorularda hem de cümle tamamlama sorularında sıklıkla karşımıza çıkar. 

Bu tarz paragraf, akışı bozan cümle veya cümle tamamla sorularında +,- kullanmak önemlidir. Cümleler hem olumlu- olumsuz hem geçmiş- günümüz, hem de farklı kişiler veya nesneler şeklinde sınıflandırılmalıdır. Bu tekniği kullanmak doğru seçeneği bulmak için oldukça faydalıdır.

Tense’ler Zaman Yapıları

Gramer konusunda önemli bir diğer konu da zaman yapılarıdır. İngilizce zaman yapıları yeni başlayanlar için oldukça kafa karıştırıcı gelebilir. Çünkü zaman yapıları Türkçe ’de olduğu gibi sade değildir. Tense’ leri yeni öğrenmeye başlıyorsanız hepsini bir anda değil öncelikle geniş zaman, şimdiki zaman ve geçmiş ve gelecek zaman yapılarını öğrenerek işe başlayabilirsiniz. Daha ne kaldı diyorsanız İngilizce’de zaman yapıları bitmez (: Tense’leri öğrenmek için kendinize yeterince zaman tanıyın ve mümkün oldukça cümle içinde bu yapıları analiz edebilirsiniz.

Modallar ve İf Tipleri

Modallar, Türkçe’de -e bilmek, -malı,- meli (yapmalı, yapabilirim, yapmalısın, yapsan iyi olur, yapsaydın.. ) şeklinde çevrilen yapılar için kullanılır. Can, could, must, have to, should.. gibi çeşitli modallar vardır. Bu ifadeler cümlelerin anlamını değiştirdiği için diyalog sorularında, çeviri ve paragraf sorularında caydırıcı seçenekler olarak karşımıza çıkar.

İf tipleri öğrenmek biraz daha kolaydır. Aynı zamanda modallar ile birlikte kullanılır.  İf tipleri için formüller bulunur. Bu formülleri kolayca ezberleyebilirsiniz.

ingilizce öğrenmek

Kelime Ezberlemek

YDS ve Yökdil sınavlarında sadece kelime bilgisini ölçen 6 soru vardır. Ancak ezberlenmesi gereken binlerce kelime karşımıza çıkar. Bu yüzden kelime ezberlemek birçok kişi için oldukça zordur. Kelime ezberlemek için doğru yöntemi kullanmak gerekir. Yani amaçsızca önümüze çıkan kelimeleri değil sınavda karşımıza çıkma ihtimali olan kelimeleri aramalıyız. Bunun için en iyi yöntem önceki yıllarda çıkan kelimeleri incelemektir. Ancak sadece kelime kısmına değil çıkmış tüm sorulardaki bilmediğimiz kelimeleri not alabiliriz.

Not aldığımız kelimeleri gün içinde küçük bir defterde veya telefonumuzda yanımızda taşımalı ve ara sıra tekrar tekrar okumalıyız.

Özellikle phrasal verbs (carry on, close up.. gibi ) denilen edat konularında kelime ezberlemek için sesli tekrar çok önemlidir.

YDS ve Yökdil İngilizce Ücretsiz Okuma Önerileri

Eğer İngilizce okuma yapmak için kitaplara bütçe ayırmak istemiyorsanız internette ücretsiz yararlanabileceğiniz birçok seçenek vardır. Bunlardan başlıcaları:

https://www.history.com/

https://www.economist.com/

https://www.nationalgeographic.com/

https://www.who.int/news-room

Bunların yanı sıra BBC, Wall Street, New York Times gibi birçok yabancı haber sitesinde bilim, teknoloji ve kültür konulu haberleri analiz etmek faydalı olacaktır. ÖSYM paragraf sorularında antik dönemler, teknoloji, ünlü ressamlar, mucitler gibi konuları sıklıkla işler. Bu nedenle bu siteleri düzenli ziyaret ederek İngilizce okuma ve anlama becerinizi ücretsiz şekilde geliştirebilirsiniz.

Taktiklerle YDS ve Yökdil İngilizce Sınavında Yüksek Not Alınır mı?

YDS, Yökdil İngilizce sınav taktikleri ile çözmek merak edilen bir sorudur.  Sınavda belirli taktikler kullanarak 40-50 civarında puan almak mümkün olabilir. Ancak taktikleri kullanmak için de bir şeyleri bilmek gerekir. Yani yukarıda sıraladığımız gibi eğer bağlaçları çok iyi bilirseniz birçok soruyu taktiklerle çözebilirsiniz. Aynı şekilde diğer dilbilgisi sorularında da taktik uygulayabilmek için bu konuları temel düzeyde bilmek gerekir. Bazı sınav taktikleri, zamanı iyi kullanmak, soruları daha hızlı çözmek ve seçenek eleme bakımından işinize yarar. Ancak tüm soruları bu şekilde çözmek mümkün değildir. Bazı sorular tamamen okuma, anlama ve çıkarım yapmak üzerinedir.

Kısaca taktikler uygulayarak sınav puanınızı yükseltebilirsiniz ancak bu taktikleri öğrenmek için de temel dilbilgisi konularına çalışmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir