Akademi

Akademik Çıkmaz-Nasıl Araştırma Görevlisi Olunur?

Lisansüstü eğitimini sürdüren birçok öğrenci kariyerini akademik kadrolarda sürdürmek istiyor. Bu noktada karşımıza araştırma görevlisi kadroları çıkıyor. Eğer siz de araştırma görevlisi nasıl olunur merak ediyorsanız faydalı olmasını umduğumuz bir yazı hazırladık.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KİMLERE DENİR?

Araştırma görevlileri, üniversitelerin akademisyen kadroları içinde yer alan maaşlı çalışanlardır. Bu meslekte çalışanlara eskiden asistan denirdi. Asistanlar yani araştırma görevlileri bulundukları alana katkı sağlayan bilimsel çalışmalar yapar, bilimler makaleler üretir. Gerektiğinde bölümündeki akademisyenlere asistanlık yapar, bazı derslere gidererek ders işler, sınav gözetmenliği yapar, alanında ihtiyaç duyulan başlıca görevleri yapmakla yükümlüdür.

Araştırma görevliliği kadrosu lisansüstü öğrencilerin hayallerini süslüyor. nasıl araştırma görevlisi olunur? Sorusuna yanıt arıyorsanız muhtemelen siz de onlardan birisiniz. Eğer kariyerinize akademisyen olarak devam etmek istiyorsanız araştırma görevlisi olmak başlamak için güzel bir yer olacaktır.

Bu meslek hem maaş olanakları hem de gerçekten akademik kariyer yapmayı düşünenlerin istedikleri tüm koşulları sağlıyor.

Birçok öğrenci lisans eğitiminden sonra yüksek lisans yapmak istiyor. Bazıları bunu yapıyor da ancak çok azı akademik kariyerini sürdürme kararı alıyor. Uzun ve meşakkatli bir süreç olan lisansüstü eğitiminde ortaya nitelikli ve detaylı bilimsel eserler çıkarmak gerekiyor. Ancak birçok öğrenci bu detaylar arasında boğulup ya eğitimini tez aşamasında bırakıyor ya da doktoraya başlama kararında vazgeçiyor. Bu nedenle doktora başvurularına bakarsanız bazı bölümlerde hiç bazı bölümlerde de çok az başvuru olduğunu görürsünüz. Aynı şekilde araştırma görevlisi ilanlarına da az başvuru oluyor. Ancak bu başvuranların tümü gerçekten bu işi yapmak isteyen kişiler olduğu için ortaya zorlu bir mücadele çıkıyor.  

Eğer Araştırma yapmayı, bilimsel veriler toplayı, analiz etmeyi ve ortaya akademik yayınlar çıkarmayı seviyorsanız araştırma görevlisi olmak size göredir. Araştırma görevlisi olarak akademik kariyerinizdeki ilk adımı atmış olursunuz. Önünüzde uzun ve yorucu bir yol olsa da hayatını sevdiği işi yaparak geçirmek isteyenler için anlamlı bir seçim olacaktır. Şimdi tekrar nasıl araştırma görevlisi olunur? sorusuna dönersek bunun için sizi hayal kırıklıkları ve mücadele dolu bir yol bekliyor.

araştırma görevlisi olmak

NASIL ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ OLUNUR?

Araştırma görevlisi olmak için öncelikle bir lisansüstü eğitim programına kayıtlı olmanız gerekir. Yani ya yüksek lisans ya da doktora öğrencisi olmanız gerekmekte. Bazı ilanlar ki bu çok az lisans mezunu olmak şartıyla çıkabilir. Ancak bunun oranı yok denecek kadar azdır.

Araştırma görevlisi kadrolarının çok büyük bir kısmında “yüksek lisasn öğrencisi olmak” koşulu vardır. Bu yüzden araştırma görevlisi olmak istiyorsanız yüksek lisans döneminde şansınız denemeniz gerekir.

Eğer gerçekten araştırma görevlisi olmakta kararlıysanız yapmanız gereken ilk şey YDS-YÖKDİL yabancı dil sınavlarından yüksek puan almaktır. Bu yapmanız gereken ilk şeydir. Çünkü birçok öğrenci yabancı dil puanına bir türlü sahip olamadığı için ilan koşullarını sağlasa da listeye giremiyor.

Araştırma görevlisi başvurularında ön değerlendirme için YDS-YÖKDİL yabancı dil puanı çok önemlidir. Ancak nihai değerlendirmede yani kadro için bilim sınavlarına girdiğinizde tekrar puanlar sıralanır. Burada yabancı dil puanı daha az etkili olur. Yabancı dil baraj puanı genellik 55 olarak belirlenir. Bu puanın ne kadar üstüne çıkarsanız ön değerlendirme listeye girme şansınız o kadar artar. Çünkü eğer ön değerlendirmeye giremezseniz. Kadroya girme şansınız da olmaz.

Önemli olan diğer şey ALES puanınızdır.

Araştırma görevlisi kadrolarına başvurabilmek için puan türünüzde en az 70 puan almanız gerekir. ALES puanı ön değerlendirmede daha az etkili olurken nihai değerlendirmede %40’lık bir etkiye sahiptir. Bu yüzden nasıl araştırma görevlisi olunur? sorunu soran biri mutlaka ALES sınavından olabildiğince yüksek not almalıdır.

Lisans not ortalaması da en az ALES kadar önemlidir. Eğer lisans döneminde ortalamanızı yüksek tuttuysanız şanslısınız bu sizi öne geçirecektir. Ancak lisans ortalamanız yüksek değilse ALES ve yabancı dil sınavlarından yüksek puan alarak arayı kapatmanız gerekir.

Tüm koşulları sağladığınızda üniversiteler tarafından resmî gazetelerde yayınlanan araştırma görevlisi kadrolarına başvurabilirsiniz.

araştırma görevlisi nasıl olunur

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ BİLİM SINAVI NASIL OLUR?

Araştırma görevlisi kadrosuna başvurup bilim sınavına girmeye hak kazandıysanız bir an önce alanınıza yönelik en temel şeyleri çok iyi şekilde öğrenmeniz gerekir.

Bilim sınavları üniversitelerde genellikle ilgili fakültelerde, toplantı salonlarında veya özel dersliklerde olur. Sınava girecek kişi sayısı çoğunlukla en fazla 10 kişidir. Bazı bölümler yazılı bazıları sözlü mülakat yapabilir. Ancak çoğunlukla sınav yazılı olur. Sınava şehir dışından gidecekseniz saatinizi her ihtimale karşı oraya erken varacak şekilde ayarlamalısınız.

Araştırma görevlisi olmak isteyen biri bilim sınavında karşısına çıkacak soruları iyi analiz edip yorumlayacak yetkinlikte olmalıdır. Yani bu sınavda klasik olarak bir şey nedir gibi kitap cümleleri çıkmaz. Sizin bir durumu diğeri ile nasıl ilişkilendirdiğiniz, yorumladığınız, bilgileri nasıl ele aldığınız ölçülür. Yani konuya olan yetkinliğiniz öne çıkar. Soruyu daha derin kapsamlı ve kendinize özgü biçimde yansıtmanız gerekir. Tabii bunu yaparken istenen bilgiden uzaklaşmayacak şekilde doğru ve geçerli veriler sunmalısınız.

Sınava girmeden önce mutlaka Üniversitenin akademik kadrosuna bakmalısınız. Akademisyenlerin çalışma alanları, makaleleri, dersleri hatta yönettikleri tezler size karşılaşacağınız soru hakkında önemli fikirler verir.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ İLANLARI NE ZAMAN ÇIKAR?

Vakıf üniversitelerinin belirli bir dönemi yoktur. Yılın herhangi bir ayında istedikleri zaman ilana çıkarlar. Devlet üniversiteleri de yıl boyunca ilana çıkabilir. Ancak bazı aylarda bu oran çok azdır. İlanlar genellikle yaz aylarında ve ekim-aralık ayları arasında çıkar. Özellikle yılın son günü onlarca ilan çıktığını görebilirsiniz. İlanları internet üzerinde resmî gazeteden takip edebilirsiniz. Başvuruda istenen tüm belgeler ilan koşullarında pdf olarak yer alır.

eğer araştırma görevlisi olmak istiyorsanız https://izgidergi.com/doktora-nasil-yapilir/ nasıl doktora yapılır yazısından faydanalabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir