Açık Öğretim Sınavları Nasıl Yapılır?
Eğitim hayatını açık öğretim üzerinde devam eden öğrencilerin merak ettiği sorulardan biri de açık öğretim sınavları nasıl yapılır sorusudur. Bu sorunun cevabı okuduğunuz üniversiteye veya bölüme göre değişir. Gelin açık öğretim sınavları (AÖF) nasıl yapılır sorusunu birlikte inceleyelim.
AÇIK ÖĞRETİM NEDİR?
Açık Öğretim Fakültesi, uzun yıllardır üniversiteler tarafından eğitime fiziksel olarak katılamayan veya katılmak istemeyen öğrencilere sunulan bir fırsattır. Açık öğretim fakültelerinde (AÖF) dersler dijital ortamda işenir. Ya da üniversitelerin AÖF bürolarında temin edilen kitaplar gibi çeşitli materyallerle işlenir. Öğrenciler bu materyalleri izleyerek ve okuyarak bireysel olarak derslere hazırlanır. Derslerde devam zorunluğu yoktur. Açık Öğretim Fakültelerinde dersler her ne kadar uzaktan olsa da birçok bölümde sınavlar fiziksel gerçekleşir.
ÖRGÜN EĞİTİM NEDİR?
Örgün öğretim, derslere fiziksel olarak katılmayı kapsayan klasik bir eğitim biçimidir. İlkokuldan üniversiteye kadar olan süre boyunca çoğunlukla yüz yüze işlenen dersleri kapsamaktadır. Açık öğretim ile örgün öğretim arasındaki en büyük fark derslerin işlenme biçimi ve derslere katılım zorunluluğudur.
AÇIK ÖĞRETİM SINAVLARI NASIL YAPILIR?
Eğitim hayatına açık öğretim ile devam eden öğrencilerin bu süreçte en çok merak ettiği konu açık öğretim sınavları nasıl yapılır sürecidir. Açık öğretim Fakültesi sınavları da tıpkı örgün üniversite eğitimdeki gibi vize, final ve bütünleme dönemlerinden oluşur.
Sınavların örgün öğretime göre daha kolay olduğu kanısı vardır. Ancak bu sınavların, örgün öğretim daha kolay veya zor olduğunu kesin bir şekilde söyleyemeyiz. AÖF sınavlarına yönelik merak ettiğiniz soruları kısaca değerlendirdik:
Sınav dönemleri başladığında bağlı bulunduğunuz üniversitenin duyurular kısmını takip edebiliriniz. Burada sınav giriş belgenizi almanız gerektiğine yönelik duyuru yayınlanır. Bu belgeyi kendi hesabınıza giriş yapıp, sınav işlemleri menüsünden alabilirsiniz.
Sınavlar genellikle üniversiteler, okullar veya üniversite tarafından seçilen diğer sınav merkezlerinde gerçekleşir. Sınava girerken mutlaka giriş belgenizin ve kimliğinizin yayınızda olması gerekir. Bunun dışında giriş belgesinde yazan diğer maddeleri de okumalısınız. Örneğin bazı üniversiteler sınava girerken kalem, silgi gibi materyalleri öğrencilerin yanında getirmesini ister.
Tıpkı ÖSYM sınavlarında olduğu gibi Açık öğretim sınavlarında da çanta veya telefon gibi eşyalarla giriş yapılması yasaktır. Sınav merkezinin girişinde polisler üst araması yaparak öğrencileri salonlara alır. Eğer sınava yalnız gitmeyi planlıyorsanız birçok üniversite veya diğer sınav merkezlerinde yer alan kantin kafe gibi yerler çoğunlukla belirli bir ücret karşılığında emanet kabul eder.

Özellikle üniversitelerin kantinleri sınav dönemlerinde açıktır. (bu bazı fakültelerde veya üniversitelerde değişir, eğer vaktiniz varsa önceki günlerde bu yerlere sınav günü açık olup olmadıklarını sormanızı öneririz). Buradan hem su veya diğer ihtiyaçlarınızı satın alırsınız hem de çantanızı- telefonunuzu cüzi bir miktar karşılığında emanet olarak bırakabilirsiniz. Eşyalarınızın üstüne bir etiket yapıştırılır ve size de bir nüshası verilir. Sınav çıkışında elinizdeki etiketle birlikte eşyalarınızı alabilirsiniz.
Sıvalar genellikle 20 sorudan oluşmaktadır. Sınavda 5 seçenekli, 20 çoktan seçmeli yer alır. Açık öğretim sınavları, okuduğunuz bölüme göre değişmekle birlikte çoğunlukla çoktan seçmelidir.
Vize sınavlarında, derslerin belirli kısmında sorumlu olursunuz. Örneğin 10 ders varsa sorular bu derslerin ilk 5’inden gelir. Bu durum mutlaka üniversitelerin duyurular kısmından takip edilmelidir. Burada sınavda nerelerden sorumlu olduğunuz bilgisi yer alır.
Sınavlar oturumlar halinde gerçekleştir. Bir oturumda birden fazla dersin sınavına girebilirsiniz. Örneğin 8 ders sınavına girecekseniz ve sınavlarınızın biri sabah 10’da diğer öğleden sonra 15:00’de gerçekleşiyorsa bunlar 4-4 oturum halinde gerçekleme durumu vardır.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta eğer alttan dersleriniz varsa sınav kitapçığında bu derslere yönelik sınavlar da yer alır.
Yani siz 4 ders sınavından sorumlusunuzdur. Ancak kitapçıkta 6 derse ait sorular vardır. Bu kısım birçok öğrencinin kafasını karıştırır.
Sizin sorumlu olduklarınız optik cevap formunda yer alır. Sadece optik formda yer alan 4 dersin sınavından sorumlusunuzdur.
Sayfaları ardı ardına çevirerek, ders başlıklarını kontrol etmenden işaretlemeniz halinde kaydırma yapabilirisiniz. Aynı zamanda sorumlu olmadığınız sınav sorusunu çözmeye çalışarak vaktinizi alabilirsiniz.
Kısaca, eğer alttan aldığınız dersler varsa, tek yapmanız gerek optik formda yazan derslere ait soruları çözmek ve işaretlemektir.
Sınav Sonuçları da genellik bir iki hafta içinde yine kendi hesabınızda yer alan sınav işlemleri menüsünde yayınlanır. Vize sonuçları beklediğiniz gibi değilse, final ve bütünleme sınavları ile açığı kapatabilirsiniz.
Eğer sınavların hiçbirine girmezseniz o dersten kalmış sayılırsınız ve bir sonraki dönem tekrar sınava girmeniz gerekir.
Geri bildirim: Sınavsız ikinci üniversite nedir, kimler yapabilir, nasıl başvuru yapılır? - İzgi Dergi