Nasıl Dj Olunur? Profesyonel Dj ile Röportaj
İzgi Dergi- Özel Haber
Müzik, eğlence sektörünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Aynı zamanda tüm dünyada insanları bir araya getiren ortak bir dil oluşturur. Bu sektörde giderek ivme kazanan meslek gruplarından biri de dj’liktir. Son yıllarda popüler meslek gruplarından biri haline gelen dj’lik her yaştan ve her kesimden insanın ilgisini çekiyor. Bu meslekle ilgili en çok nasıl dj olunur ? ve dj’ler ne kadar kazanır? soruları merak ediliyor. “Siz de nasıl dj olunur?” sorusuna yanıt arıyorsanız soruyu uzmanına sorduk. 18 yıldır sektörde profesyonel olarak yer alan Berk Batı, sizin için nasıl dj olunur? sorusunu yanıtladı.
Kendinizi Biraz Tanıtır mısınız?
Ben Berk Batı, 18 yıldır profesyonel olarak dj’lik yapmaktayım. Bu süre boyunca yurt içinde ve yurt dışında çeşitli organizasyonlar ve etkinliklerde birçok görev aldım. Kazandığım deneyimlerle bu alana ilgi duyan insanlara eğitim vermek amacıyla 2005 yılında Antalya’da Prodj adında bir stüdyo kurdum. Stüdyoda başlangıç seviyesinden profesyonelliğe uzanan tüm aşamalarda öğrencilerimize eğitim veriyoruz. Aynı zamanda sektörde yer almaları için onları destekliyoruz. Şu ana kadar stüdyomuzda yüzlerce öğrenci yetiştirdik ve yetiştirmeye devam ediyoruz. Dj olmak isteyen her yaştan ve kesimden öğrencilerimiz için sertifikalı eğitim programlarımız bulunuyor.
Nasıl Dj Olunur? Dj Olmak İçin Hangi Yeteneklere Sahip Olmak Gerekir?
Tabii ki belirli yeteneklere sahip olmanız gerekir. Müziğe ilgi duymak önemlidir. Yeni mix’ler üretebilmelisiniz. Yetenek olması gerekiyor ancak diğer tarafta çok çalışmak da gerekiyor. Bununla birlikte gerekli ekipmanlara hakimiyetinizin çok fazla olması lazım. Dj ekipmanları olarak daha çok Pioneer Dj markalı ekipmanları kullanıyoruz. Aynı markanın Cdc 3000 tarzı yani festivallerde daha çok yer alan üst seviye ekipmanlar da kullanıyoruz. Bu tür ekipmanlara hakimiyetinizin fazla olması gerekiyor.
Aslında ekipmanlar eskisi gibi değil artık. Eskiden sadece CD ile çalıyorduk. Şimdi tek USB ile tüm dünyayı gezebiliyorsunuz. Daha önce çantalar dolusu CD’ler ile gidiyorduk. Şimdi ise sadece USB ve kulaklık alarak dilediğimiz yerde istediğimiz müziği yapabiliyoruz.
Dj’ler Ortalama Ne Kadar Kazanır?
Maaşlı çalışanlar asgari ücretten tutun 30-40 binlere kadar kazanabilir. Çeşitli etkinliklere özel dj olarak giden dj’ler ise günlük en az 1000 TL’den başlayarak 500 euro-10 bin eurolara kadar gelir elde edebilir. Hatta bundan daha fazla kazana tanınmış dj’ler var. Bu durum çalıştığınız yere göre değişir.
Dj’ler Nerelerde Çalışır?
Dj’lerin geniş bir çalışma alanı vardır. Aklınıza gelebilecek müziğin olduğu her yerde çalışır. Barda, otelde, festivallerde, gece kulübünde, radyolarda bunların dışında plajlarda, çeşitli etkinliklerde, düğün, nişan, parti ve organizasyonlarda çalışabilirler.
Dj Olmak İçin Belirli Bir Yaş Kriteri Var mıdır?
Bir kriteri yok tabii ki her yaştan dj olmak isteyen kişiler bu mesleği öğrenebilir. Müziği seven herkesin yapmaktan keyif alabileceği bir meslektir.
Bizim dj’lik eğitimizde 10 yaşında öğrencimiz de oldu. Ancak mesleği yapabilmesi için 18 yaşını doldurması gerekiyor. Ancak çocuklardan tutun da 50-60 yaşındaki kişilere kadar güzel performans sergileyen kişiler gördük. Yaşayan bir efsane olarak Türk asıllı dj Quicksilver örnek gösterebiliriz.
Dj Eğitimleri Neleri Kapsar?
Prodj Antalya stüdyomuzda baştan sona, A’dan Z’ye öğrenilmesi gereken her şeyi öğretiyoruz. Eğitimlerimiz Beginner ve Pro olarak iki aşamada gerçekleşiyor. Bunlara yönelik sertifikalarımız mevcut.
Beginner başlangıç kısmında teorik eğitimler alıyorlar. Müzik ve ekipman bilgisi olmayanlar için en başta müzik nedir onu öğretiyoruz. Daha sonra ikinci aşamada ekipman üzerindeki fonksiyonlar, ritim tutma duygusu, remix teknikleri gibi daha teknik konuları ele alıyoruz ve mix ekipmanları üzerinden ilerliyoruz.
Dj Olmak İsteyenlere Neler Önerirsiniz?
Dj olmak dışarıdan renkli gibi görünüyor, kolay görünüyor ancak her işin zorluğu var. Sadece kulübe gitmek ve müzik yapmak değil. İyi bir dj olmak istiyorsanız masa başında da zaman geçirmeniz gerekir. Stüdyoda bol bol parçalar takip edip yeni parçaların remix halini hem indirip hem de yeni remixler yapmanız gerekebilir. Yani dj’liğin masa başı kısmı da var. Sadece dışarıdan göründüğü gibi partilere gidip müzik yapmaktan ibaret değil. Bol bol çalışmak ve yeni şeyler üretmek gerekiyor.