Basın bülteni nedir, nasıl yazılır?
Günümüzde kişi, şirket ve kurumların yaptıkları veya yapacakları faaliyetleri medyaya duyurma yolu basın bültenlerinden geçer. Basın bültenleri belirli kurallar odağında yazılan metinlerdir. Peki basın bülteni nasıl yazılır? gelin birlikte inceleyelim.
Basın Bülteni Nedir?
Basın bülteni denildiğinde akla ilk olarak haberler gelse de basın bülteni tam olarak bir haber metni değildir. En kısa haliyle medya için bir duyuru metnidir. Yani bir şirket veya kurum-kuruluşun yapacağı ya da yaptığı etkinlikten kamuyu haberdar etmektir. Kurumda yapılacak herhangi bir etkinlik, olay, durum bildirisi bazı detaylar verilerek kamu haberdar edilir. Aynı zamanda yapılacak etkinlik ve toplantılar için önceden haber verilerek basının haberdar olması sağlanır. Basın toplantıları için de medya kurumları haberdar edilerek toplantını yeri, zamanı ve konusu hakkında bilgiler eşliğinde basın bülteni yazılır.
Basın bültenleri hem olayın gerçekleşmeden öncesini hem de gerçekleştikten sonrasını kapsar. Yani bir etkinlikten önce basın ve kamuoyu haberdar edilir. Bir de olay gerçekleştikten sonra konunun detayları, konuşma metinleri ve görselleri medya kuruluşları ile paylaşılır. Medya kuruluşları da bu bültenleri üzerinde bazı değişiklikler yaparak haber metnine dönüştürür.
Basın bültenleri devlet kurumlarının da sıklıkla kullandığı iletişim biçimlerinde biridir. Bu bültenler resmi nitelikte olup medya için önemli bilgi kaynağıdır.
kurum ve kuruluşların genellikle halkla ilişkiler veya basın büroları tarafından yazılır.
Basın Bülteni Nasıl Yazılır?
Basın bülteni nasıl yazılır sorusunun yanıtı genellikle haberler ile karıştırılır. Bülten ile haber metni birbirine benzese de tam olarak aynı özelliklere sahip değildir.
Basın bültenlerindeki en önemli amaç bilgi vermektir. Haber metinlerinde de en önemli amaç bilgi vermektir. Ancak bir haberde bilgi verilen konunun detayları eğer öncesi varsa artalan bilgisi yer alır. Haber metinlerinde bazı kısımlar özellikle öne çıkarılabilir, çerçeveleme yöntemi ile vurgulanabilir. Örneğin önceden böyle konuşmuştu şimdi ise daha farklı şeyler söyledi gibi bölümler haberde yer alır. Bültende yer alan konuşmaların bazı kısımları özellikle öne çıkarılabilir. Ana ve ara başlıklar halinde önemli görülen kısımlar metne eklenir. Böylece medya kuruluşunun ideolojisi bir şekilde bültenin habere dönüşme şekline yansır.
Basın bültenleri ise yapılan veya yapılacak olayın, etkinliğin ana hatlarını ve konuşmacının konuşmalarını içeren son derece sade yazılan metinlerdir. bültenlerde herhangi övü ve eleştiri durumu olmaz. Basın bültenleri ideolojik ve ticari kaygılardan uzak yazılan bültenlerdir.
Haberlerde olduğu gibi tıklanma kaygısı olmayan bültenler click-bait (tıklama tuzağı) denilen başlık türü ve fotoğraflardan uzak sade ve resmi bir üslupla yazılır.
Basın bültenleri kendi içinde farklı bölümlere ayrılır. Bunlar en genel haliyle PR amaçlı, etkinlik duyurusu amaçlı, basın toplantısı bildirgesi, araştırma, ürün, ödül ve atama gibi durumlar olarak öne çıkar.
Basın Bülteni yazarken dikkat edilmesi gerekenler
Basın bülteni nasıl yazılır konusunda önemli olan yazım kuralları vardır. Bülteni yazarken en önemli kurallardan biri resmi ve sade bir dildir. Bu üslup bültenin tümüne yansıtılmalıdır.
Basın bülteni,
Başlık
Spot
Giriş
Ana metin
Olmak üzere bölümlere ayrılır.
Başlık bültenin konusunu kısaca özetleyen genellikle bir cümleden oluşur. Başlık yazarken bazı haber metinlerinde olduğu gibi tıklanma kaygısı olmadan son derece açıklayıcı ve kısa bilgiler yer almalıdır. Bazı bültenlerde tümü büyük harfli bazılarında ise sadece her sözcüğün ilk harfi büyük ve başlık bold (kalın) yazılır.
Spot bölümü haber metinlerinde olduğu gibi tüm olayı özetleyen birkaç cümleden oluşur. Burada dikkat edilmesi gereken 5N1K kurallarına uymaktır. Yani olayın ne olduğu, nerede, ne zaman, kim tarafından yapıldığı gibi sorular yanıt bulmalıdır.
Giriş kısmı spotta verilen bilgilerin daha detaylandırıldığı kısımdır. Yani spotta kısaca verilen bilgilerin yanına olayın amacı, kapsamı gibi kısa detaylar eklenir. Aynı zamanda etkinliğe katılan kişiler ve konuşmacıların isimleri ve unvanları eklenir.
Ana metin kısmında buraya kadar yazılan bilgilerin kısa bir tekrarı verilerek başlanır. Ardından olayın, etkinliğin tüm detayları önem sırasına göre yazılır.
Örneğin basın bülteninin konusu olan olayın neden önemli olduğunu açıklayan cümleler ile başlanabilir. Ardından bu olaydaki katılımcı kişiler ve konuşmacılara yer verilerek önem pekiştirilir.
Bu olayın neden haber değeri olduğu aktarıldıktan sonra eğer varsa sayısal ve bilimsel verilere eklenerek devam edilir. Konuşmacıların açıklamaları tırnak içinde doğrudan alıntılama yöntemi ile yazılır. Eğer konuşma metinleri çok uzunda ara başlıklarla okunması kolaylaştırılabilir. Ara başlıklarda konuşmacının önemli görülen cümleleri tırnak için verilere ara başlık haline getirilebilir. Konuşmanın tırnak içinde verilen açıklamaları …” diye konuştu, dedi, açıklamasını yaptı, altı çizdi, vurguladı gibi cümlelerle bitirilir.
Bülteni yazarken diğer önemli olan konu ise biçimsel kısımları ile ilgilidir.
Basın Bülteninin Biçimsel Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Basın bülteni nasıl yazılır? sürecinde en önemli konulardan biri de biçimsel özellikleridir.
Basın bültenleri sadece metinden oluşmaz. Yani metnin yanı sıra bir bülten gibi görünmesi için belirli biçimsel özellikleri taşıması gerekir.
Basın bülteni yazarken ilk ve en önemli olan şey metnin en başında büyük harflerle ‘BASIN BÜLTENİ’ yazısı yazmasıdır. Bu yazı bold veya altı çizili de kullanılabilir. Basın bülteni yazısının üstünde eğer varsa kurum veya kuruşun adı ve logosu yer alır.
BASIN BÜLTENİ yazısı genellikle sayfanın tam ortasında bazı durumlarda ise sol köşede yer alır. Eğer kurum ismi ve logosu kullanılacaksa sol üst köşe bu kısma ayrılır ve basın bülteni yazısı ortaya gelir.
Bültende mutlaka olması gereken bir diğer şey de tarihtir. Tarih genellikle HABER BÜLTENİ yazısının altında veya üstünde sayfanın sağ köşesinde yer alır.
Basın bülteni yazısının alt kısmında ortalanarak bülten başlığı yer alır.
Bülten metni tamamlandığında sayfanın en alt kısmı sol köşesinde iletişim bilgileri yer almalıdır. Yani basın bültenini yazan kişinin ismi soy ismi ve unvanı eklenir. Hemen alt kısmını da iletişim için kime ulaşılması gerekiyorsa o kişinin adı soyadı, telefon ve mail bilgiler eklenir.