Yaşam

Perge Antik Kenti ile geçmişe yolculuk, Perge Antik Kente nasıl gidilir? Hangi yapılar bulunur?

Antalya’da yer alan ve binlerce yıldır tüm hava koşulları ve insan faktörüne rağmen ayakta kalan Perge Antik Kenti, barındırdığı tarihi eserler ile uzak bir geçmişi yaşatıyor.

Uzak Bir Geçmişe Işık Tutuyor

Türkiye’nin en güzel kıyı kentlerinden biri olan Antalya, günümüzden yüzyıllar önce Pamfilya adı verilen bölgenin bir parçasıydı.

Pamfilya, antik dönemlerde Antalya ve çevresini kapsayan ve birçok köklü uygarlığa ev sahipliği yapmış bir bölgeydi. Zengin coğrafyası, verimli toprakları ve ticareti kolaylaştıran limanları ile Pamfilya bölgesi tarih boyunca uygarlıkların en gözde bölgelerinden biri oldu.

Bu bölgede Yunanlar, Persler, Romalılar gibi köklü uygarlıklar yaşadı. Her uygarlığın kendi mimarisi ve kültürünü yaşatan izler bıraktığı bölge doğal bir kültür merkezi haline geldi.

Pamfilya bölgesinin en büyük ve merkezi şehirleri arasında Perge, Side ve Aspendos gibi ünlü mekanlar yer alır. Antalya’nın uzak bir geçmişe ışık tutan tarihi ve kültürel mirası Perge Antik Kenti, Aksu ilçesinde yer alır.

Perge’nin kimler tarafından kurulduğuna yönelik kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte Akalar tarafından kurulduğu öne sürülür. Homerous’un İlyada ve Odyesseiada da bahsettiği Akalar, Yunanlar için kullanılan bir isimdir.

Perge, Akdeniz’de bulunan köklü uygarlıklara ev sahipliği yapmış, Pamfilya Bölgesi’nin başkenti olarak uzun yıllar kullanılmıştır.

Antik Kenti Keşif

Antik kent, etrafında ağaçların yer aldığı uzun bir cadde ile ziyaretçilerini karşılar. Yol üzerinde tarihi yapıtları, kayalar üzerine yazılmış antik dillerdeki anıtları görmek mümkündür.

Perge Antik Kenti’nde 3 devasa ana kapı yer alır. Helenistik ve Roma dönemi mimarisini yansıtan bu yapılar kentin en etkileyici yapıtlarını oluşturur.

Antik kentte iki büyük hamam bulunur. Roma dönemi mimarisini yansıtan hamam dört ana bölümden meydana gelir. Hamamda soyunma odalarından, sıcak ve soğuk bölümlere kadar farklı işlevlere sahip alanlar vardır. Antik hamamın yakınında yer alan Anıtsal Kapı kentin önemli kamu alanlarından biridir.

Kentte yer alan bir diğer etkileyici yapı Agora’dır. Antik dönemlerde kentteki dini, sosyal, kültürel ve sanatsal tüm aktivitelerin yapıldığı yerler agora olarak adlandırılırdı. Bu yapılar kentin odak noktasını oluşturur.

Perge Antik Kent’in ünlü simgelerinde biri de ‘Sütunlu Cadde’dir. Birbiri ardına simetrik şekilde dizilen uzun sütunlar kentin ana caddesidir. Geniş bir alana sahip olan cadde kentteki günlük yaşam faaliyetleri için uygun alan sağlar. Kireçtaşlarından yapılan sütunlar ve üzerlerindeki mozaik yapılar antik dönemin izlerini yaşatır.

Sütunlu Cadde’nin girişinde ise Hadrianus Takı yer alır. Bu Tak imparator Hadrianus’a ithaf edilmiştir. Antik kentte bunların yanı sıra binlerce kişiyi ağırlayan stadyum, tiyatro gibi yapılar ve anıtsal çeşmeler yer alır.

Antik kentte uzak bir geçmişe ışık tutan birçok yapı görmek mümkündür. Bazıları paramparça ve yıpranmış olsa da hala geçmişin izlerini taşırlar. Antik kent, tarih ve kültür meraklılarını bekliyor.

Perge Antik Kenti’ne nasıl gidilir?

Perge Antik Kenti, Aksu ilçesi sınırlarındadır. Antik kenti keşfetmek isteyenler ister özel araçları ile ister toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşabilir.

Eğer toplu taşıma ile gelecekseniz antik kente giden en kestirme yol tramvay kullanmaktır. Şehir merkezinden havaalanı yönüne giden tramvaya binilerek yaklaşık 20-25 dakikanın ardında Aksu durağında inmek gerekir. Bu duraktan antik kente gitmek için 20 dakikalık bir yürüyüş mesafesi vardır .

Tramvaydan indiğinizde Perge’yi işaret eden bir tabela göreceksiniz. Biraz yokuş yukarı olan bu caddeden yürüyerek marketlerin olduğu kısımdan sağa dönerek ilerlemeniz gerekir. Navigasyon üzerinden takip ettiğinizde birkaç ara sokaktan geçerek yürümenin ardından antik kentin yer aldığı caddeye ulaşılır.

Perge Antik Kenti Giriş Ücreti Var mı?

Antik kente girişlerde müze kart gerekmektedir. Eğer müze kartınız yoksa antik kentin girişindeki gişelerden kimliğinizle birlikte birkaç dakika içinde kart almanız mümkündür. Müze kart satın almak için tek seferliğine 60 TL ödemeniz gerekir. Bu kartın güncelliği 1 yıl sürer. 1 yılın ardından yeniden güncel fiyatlardan ödeme yaparak kart satın almanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir