Akademi

Teşekkür ve Saygılar: Tez Önsözü Nasıl Yazılır?

Eğer akademik hayatın içinde bilimsel makaleler arasında boğuşuyorsanız ve tezinizin önsözünü nasıl hazırlayacağınızı merak ediyorsanız sizin için tez önsözü nasıl yazılır sorusunu yanıtladık.

TEZDE HANGİ BÖLÜMLER OLMALIDIR?

Yüksek lisans ve doktora tezleri genel olarak literatür ve analiz kısmı olmak üzere iki bölüme ayrılır. Literatür kısmı tez konunuza göre genellikle iki veya üç bölümden oluşur. Literatür kısmında çalışmanın ana konusu alt başlıklar halinde yazmak gerekir. Birinci bölümde çalışmanızın daha genel kavramları yer alırken ikinci bölümde daha artalan ve detaylı bilgiler yer alır. İlk iki kısımdan sonra üçüncü bölümde çalışmanın analiz kısmı yer alır. Burada hangi yöntemi seçtiyseniz o yöntemle analiz ettiğiniz verileri eklersiniz. Aslında çalışmanın en önemli kısmı da burasıdır. Seçtiğiniz yöntem ile çalışmanızın problemi, amacı, varsayımı ve sorularını sınarsınız ve ortaya bir sonuç çıkar. Bu da tezinizin temelini oluşturur.

Tezin bölümleri dışında tezde yer alması gereken kısımlar ise şu şekildedir:

  • Jüri onay imza sayfası,
  • Akademik beyan,
  • Orijinallik raporu
  • İçindekiler
  • Tablolar listesi
  • Kısaltmalar listesi
  • Özet
  • İngilizce özet
  • Giriş
  • Kaynakça
  • Sonuç
  • Özgeçmiş (isteğe bağlı)

Bu kısımlar her üniversitede farklılık gösermesi mümkündür. Bu nedenle mutlaka üniversitenizin tez yazım yönergelerine bakmalısınız.

tez önsözü yazmak

TEZ ÖNSÖZÜ NASIL YAZILIR, ÖNSÖZDE NELER OLMALI?

Tez yazmak hem yüksek lisans hem de doktora öğrencileri için oldukça uzun bir süreçtir. Öğrenciler genellikle tezi oluşturan bölümleri önce yazıp bazı genel kısımları sona bırakır. Tez önsözü de bunlardan biridir. Bu nedenle tez önsözü nasıl yazılır sorusu kafaları karıştırır.

Akademik hayatın içinde olan öğrencilerin bildiği gibi tezler bilimsel metinlerdir. Yani hem kullandığımız üslup hem araştırdığımız konu ve analiz yöntemlerimiz bilimsellik iddiası taşır. Tez yazarken senli benli bilimsellikten uzak bir dil kullanmayız. Bilimsel kurallar etrafımızı sınırlandırır. Ancak tez önsözü yazarken bu kuralların dışına çıkabiliriz. Absürt bir noktaya varmamak kaydıyla sınırları aşabilirsiniz. Yani bu kısım bize ait bir kısımdır. Tez yazarken neler yaşadığımız, deneyimlerimiz, bize yardımcı olan kişiler, minnet duyduğumuz kişi ve kurumları dilediğimiz gibi yazabiliriz.  Tezin geri kalanı boyunca bilimsek ifadelerle karşılaşacak okuyuculara biraz daha samimi bir üslupla seslenebiliriz.

TEZ ÖNSÖZÜNDE NELER OLMALI?

Tez önsözü yazarken ilk olarak tezinizde neden bu konuyu seçtiğinizi ele alarak başlayabilirsiniz. Yani tezinizin önemi, amacı ve problemini içeren kısa birkaç cümle yazabilirsiniz. Örneğin ‘… başlıklı tezimde son yıllarda artış gösteren toplumsa hareketleri ele alarak bu alanda yapılacak çalışmalara referans olmayı amaçladım. Bu çalışmada dünya çapında yapılan küresel hareketlerin köklü tarihini kronolojik bir sıralama tek bir kaynakta birleştirme amacı ile literatür taraması yaptım.

Tezinizde hangi konuyu ne amaçla yazdığınızı belirttikten sonra birkaç kısa cümle ile tezin birinci, ikinci ve üçüncü bölümüne hangi konuları ele aldığınızı yazabilirsiniz. Buraya kadar olan kısım bir paragrafa sığdırılmalıdır.

Tez önsözü nasıl yazılır kısmının ilk paragrafın ardından diğer paragrafa geçebiliriz. Bu kısımda tezi yazarken kişisel deneyimleriniz ve motivasyonunuz yer alabilir. Tez konunuza ilginizi daha samimi bir dille anlatabilirsiniz. Okuyuculara bilimsel olarak değil sizin kendi görüş ve önerilerinizin yer aldığı teziniz hakkında kısa birkaç cümle yer alır.

 Örneğin … başlıklı bu tez uzun ve derin bir araştırmanın sonucudur. Hem ulusal hem de uluslararası yüzlerce kaynak taranarak verilere ulaşıldı ve tezin konusuna göre derlendi. Bu uzun araştırma sürecinde kaynak bulmak zor olsa da köklü kütüphanelerin arşivlerinde aldığım destekle bu çalışmayı tamamladım..” kendi tez konu ve kişisel motivasyonunuza göre bu kısmı özgünleştirebilirsiniz.

Tez önsözü yazarken belirli bir kelime sınırlaması yoktur. İsterseniz bir paragraf isterseniz 2 sayfa yazabilirsiniz. Ancak sayfalarca da uzun olduğu görülmemiştir. Bu nedenle yukarıda saydığımız ilk iki paragrafı isterseniz tek paragraf halinde yazabilirsiniz.

Tez önsözü nasıl yazılır sorusunda üçüncü paragrafa geldik. Bu kısımda teşekkür, minnet ve saygılar yer alır. Tez yazarken size destek olan aileniz ve arkadaşlarınıza özel teşekkürler edebilirsiniz. Aynı zamanda tez danışmanınıza emeklerinden dolayı teşekkür ve saygınızda bahsetmelisiniz.

Bu cümle şu şekilde olabilir, “ bu tez çalışmasında destekleriniz esirgemeyen ve deneyimleri ile bana yol gösteren değerli tez danışmanım…’a teşekkürlerimi sunarım.” Eğer tez danışmanınızla daha yakın bir samimiyetiniz varsa bu kısmı farklı cümlelerle yazabilirsiniz

Tez çalışmanızda size destek olan diğer akademisyenlere de teşekkür edebilirsiniz. Ayrıca çalışmanızda çeşitli kaynaklara ulaşmanıza izin veren kurumlara da teşekkür edebilirsiniz.

Bu kısımdan sonra tezinizin gelecekteki çalışmalara örnek veya referans olması dileklerinizden bahsederek önsöz kısmını tamamlamış olursunuz.

Eğer tezinizi bilimsel bir makaleye çevirmeyi düşünüyorsanız https://izgidergi.com/bilimsel-makale-nasil-yazilir-dergilere-makale-gonderme-sureci-nasildir/ adlı yazımızda konuyla ilgili bilgileri edinebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir