Kültür

Bir Neslin Anatomisi: Unutulmaya Yüz Tutan Müzik Kültürleri

Bir zamanlar tüm gençliği etkisi altına alan, müzik kültürleri yalnızca müzikle sınırlı kalmadı, modayı, yaşam tarzını tümüyle değiştirdi.  Bir nesli etki altına alan müzik kültürleri günümüzde giderek azalsa da varlığını hala sürdürüyor. Sizin için bir dönemin efsane müzik kültürlerini derlerdik..

UTANGAÇ VE MELANKOLİK EMO KÜLTÜRÜ

Efsane müzik kültürleri arasında yer alan emo kültürü 1980’li yıllarda yaygınlaşmaya başladı. Ortaya çıktığı dönemden beri müzik, yaşam tarzı ve moda alanında etkilerini gösterdi.

Emo kelimesi İngilizce ‘de duygusal anlamına gelen emotional kelimesinden gelir. Yani bu tarzı benimseyen kişiler duygularını kendilerine has biçimde ifade ederler. Emoları hepimiz görmüşüzdür. Genellikle kaküllü saçlarını alınlarına doğru uzatır yüzlerini gizlemeye çalışırlar. Giydikleri kıyafetler genellikle salaş ve koyu tonlarındadır ve yüzlerine piercing bulunur.

Bu kişiler karamsar ve melankolik bir izlenim verirler.  Bir dönemler Türkiye’de de çok sayıda bu tarzı benimseyen kişiler vardı. Özellikle 90’lı ve 2000’li yılların başında ergenliğini geçiren bireyler bir dönem emo tarzını benimsemiştir.

müzik kültürleri emo

Emo kültürünün ABD’de ortaya çıktığı biliniyor. O dönemlerde sahne alan bağımsız müzik grupları bu kültürün ortaya çıkmasına neden olmuştur. Amerikan kültüründe bir dönemin efsane kültürü emolar saçlarını yüzlerini kapatacak kadar uzatıp, dudaklarına kaşlarına çeşitli piercingler takıp, gözlerine de koyu renk kalem sürerek sıra dışı bir görünüm elde ederdi

Emo müzikler duygusal, melankolik türde şarkıları içerirdi. Zamanla bu kültür, giyim kuşama ve yaşam tarzına yansıdı. Bu kültürün ABD’de gençler tarafından benimsenmesiyle hızla dünya çapında yayıldı.

Özellikle moda sektörü o dönemler yeni gelişen emo kültürün alevlenmesine yardımcı oldu. Moda devleri emo kültürünü yansıtan koyu tonlarda baskılı kıyafetler, dar paça pantolonlar, zincirli aksesuarlardan oluşan koleksiyonlar üretti. Moda podyumlarında saçlarını emo tarzında kesen, koyu renk makyaj yapan mankenler yürüdü.  Kısa sürede emo kültürü tüm dünyaya yayılıdı. Özellikle ergenlik dönemindeki gençler tarafından benimsendi.

Günümüzde hala sokaklarda yürürken bu tarzı benimseyen kişilerle karşılaşıyoruz. Özelikle Asya ülkelerinde emo kültürünün yoğun olarak yaşatılıyor. Japonya gibi bireyselliğe önem veren ülkelerde kendilerini toplumdan dışlayan, saçlarını uzatarak yüzünü gizleyen melankolik bireyleri görmek mümkün. Ancak sayıları giderek azalmakta. Bir zamanların efsanesi emo kültürü şimdilerde unutulmaya yüz tutan kültürlerden biri..

ASİ VE BAĞIMSIZ PUNK KÜLTÜRÜ

Fırtınalar estiren müzik kültürleri arasında yer alan bir dönemin efsanesi punk kültürü hem müzik hem de yaşam tarzına yansıdı. Punk kültürünün ortaya çıkışı savaş sonrası döneme denk gelir. Bu dönemde ortaya çıkan politik anlaşmazlıklar, işsizlik, geleceğe yönelik umutsuzluk atmosferi asi punk kültürünün ortaya çıkmasına neden oldu. Özellikle gençlerde beliren karamsarlık ve öfke duyguları hem müziğe hem de yaşam tarzına yansıdı.

Dönemin önce çıkan punk gruplar The Ramones Sex Pistols, The Clash günümüzde hala büyük bir hayran kitlesine sahip. Bu müzik grupları yaptıkları şarkılar ile punk kültürünün doğuşuna ortam hazırladı. Müziklerde toplumsal sorunlar, geleceğe yönelik belirsizlik, karamsarlık ve isyan duyguları hayat buldu.

müzik kültürleri punk

Punk müzikleri ortaya çıktığı dönemde büyük bir hayran kitlesi edindi. Bu kültürün etkisi yalnızca müzik alanıyla sınırlı kalmadı. Özellikle moda ve yaşam tarzı da punk kültürünün etkisi altına girdi.

Punk kültürü giyim tarzında aşırı abartılı aksesuarlar, ilginç saç kesimleri ve makyaj yer alır. Asi bir imajı yansıtan punk kültüründe deri, yırtık ve salaş kıyafetler, metal ve çivili aksesuarlar öne çıkar. Özellikle saçlarda farklı renkler, dönüp tekrar bakmak isteyeceğiniz türde saç kesimleri, dövmeler, ilginç bir makyaj sitili bu kültürün öne çıkan özelliklerindedir. Punk’ta toplumun normal kabul ettiği standartların dışına çıkan asi ve isyankâr bir yaşam tarzı öne çıkar. Bir döneme damga vuran Punk müzikleri ve kültürü günümüzde giderek azalsa da bu kültür hala bir yerlerde yaşamaya devam ediyor.

MELANKOLİK VE ROMANTİK GOTİK KÜLTÜRÜ

Gotik kültürü sadece müzik alanında değil sanattan edebiyata birçok alanı kapsar. Gotik kültürün ortaya çıkışı, Punk kültürünün ortaya çıktığı döneme denk gelir.  Bu dönemlere savaşın izleri ve karamsar atmosfer hakim olduğu için gotik kültürü hem müzik dünyasını hem de sanat edebiyat gibi alanları etkiledi. Ortaya çıktığı dönemin izlerini yansıtan gotik kültürü, melankolik, romantik, hüzünlü bir atmosferi yansıtır. Gotik müziklerde melonkoli ve romantizim ön plandadır. Müziklerde duygular ön plana çıkar.

müzik kültürleri gotik

Gotik kültür, karanlık bir atmosferi çağrıştırır. Bu kültürü benimseyen kişiler genellik koyu renk giysiler, vücutlarını kaplayan korseler, dikkat çekici tonlarda makyaj, tüller ve pelerinler öne çıkar. Edebiyat alanında ise dünya çapında ünlü yazarlar bu tarzı benimsemiştir. Örneğin Edgar Allan Poe, Bram Stoker, Mary Shelley gibi yazarlar gotik türde eserler ortaya çıkardı. Mimari alanda da gotik kültürün izlerini görmek mümkün. Gotik kültürü günümüzde moda, sinema edebiyat müzik gibi alanlarda da hala yaşatılıyor.

POPÜLER KÜLTÜR KARŞITI HİPSTER

Hipster kültürü son yıllarda artan popüler kültüre karşı olarak gelişti. Toplumda yaygın olarak kabul edilen popüler müzikleri reddederek alternatif bağımsız bir müzik anlayışını benimser. Az bilinen, Indie rock, indie pop gibi alt kültürler hipster kültürünü temsil eder. Bilinmeyen arka sokak müzisyenleri, eski moda vintage şarkılar, bağımsız sanatçılar hipster kültürünü yaşatır. Hipster yaşam tarzı da müzik kültürü ile paralel ilerlerle. Hipsterlar özgün ve farklı bir tarza sahiptir. Vintage, retro olarak kabul gören giyim ve aksesuarlar tercih edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir