Akademi

Akademiye Giriş: Yüksek lisans için hangi sınavlara girilir?

Eğer eğitim hayatınıza lisansüstü eğitim ile devam etmek istiyorsanız ve yüksek lisans için hangi sınavlara girilir sorusunun yanıtını tam olarak bilemiyorsanız gelin bu soruları birlikte inceleyelim.

YÜKSEK LİSANS NEDİR?

Yüksek lisans, dört yıllık lisans eğitiminden sonra alanında uzmanlaşmak isteyen kişilerin başvurduğu bir lisansüstü eğitim çeşididir. Bir yıl ders dönemi 1 yıl da tez dönemi olmak üzere 2 yıl sürer. Bu süreci eğer uzatmak isterseniz 1 yıl daha hakkınız vardır. Yani ister 2 yılda isterseniz de 3 yılda yüksek lisans eğitiminizi bitirirsiniz.

Yüksek lisans eğitiminde genellikle bir dönemde 2 seçmeli 2 zorunlu 4 dersiniz olur. Yüksek lisansta, lisans eğitiminden çok daha az kişi olduğu için seçmeli dersleri öğretim üyesi ile konuşarak istediğiniz güne planlayabilirsiniz. Tabii öğretim üyesinin uygunluk durumuna göre.,

Dersler genellikle, sunum ve proje şeklinde ilerler. Lisans eğitiminde akademisyenlerin ders anlatıp, öğrencilerin dinlediği modelin tersi şekilde ders işlenir. Yani çoğunlukla öğrenciler bireysel araştırmalar yapar, proje ve sunumlar hazırlar ve akademisyenlerle karşılılık görüş bildirirler.

Yüksek lisansta daha çok bireysel araştırma yapmanız istenir. Yani lisansta öğrendiğiniz bilgileri daha derin ve kapsamlı analiz edersiniz.

YÜKSEK LİSANS YAPMAK İÇİN HANGİ SINAVLAR GEREKLİDİR?

Eğer yüksek lisans ve doktora yapmak gibi bir planınız varsa öncelikle mutlaka bazı sınavlardan yeterli puanları almış olmanız gerekir. Peki nedir bu sınavlar? Yüksek lisans için hangi sınavlara girmek gerekir sorusunun ilk yanıtı ALES sınavıdır. Akademik hayatın ilk basamağı ALES sınavından geçer. Yani lisansüstü eğitim için mutlaka bu sınavdan yeterli puanı almış olmanız gerekmekte. ALES baraj puanı genellikle 70 kabul edilir.

Bazı üniversiteler baraj puanını 65’e de düşürebiliyor. Ancak en az 70 almayı hedeflemek en doğrusudur. Çünkü üniversitelerin büyük çoğunluğundan baraj puanı 70’dir. Aynı zamanda bazı bölümlerde lisansüstü başvurusu yoğun olur. Başvuran adayların önüne geçmek için de ALES puanının yüksek olması gerekir. ALES sınav puanı, sıralamaya etki eden en büyük faktördür. Bunu yabancı dil puanı takip eder.

Geçtiğimiz yıllarda bazı üniversiteler yüksek lisans için yabancı dil puanı istemiyordu. Ya da sadece sınava girmiş olma şartı bulunuyordu. Ancak son yıllarda yabancı dil puanı genellikle en az 55 olarak belirlendi. Yani, yüksek lisansa başlamak için YÖKDİL veya YDS gibi yabancı dil seviye belirleme sınavlarından en az 55 almanız gerekir. Bazı üniversiteler yabancı dil sınavını kendi bünyelerinde de yapabiliyor. Anca yine de her koşulda bu sınavlara girmek oldukça önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken YDS ve YÖKDİL arasındaki farktır.

YÖKDİL sadece akademik kadro ve lisansüstü eğitim için kullanılan bir yabancı dil sınav türüdür. Kendi içinde sosyal, fen ve sağlık bilimleri olarak üç gruba ayrılan YÖKDİL sınavı sadece akademik hayatta geçerlidir. Ancak bu sınav YDS’ye göre nispeten kolaydır. Çünkü eğer sosyal bilimlerde eğitim gördüyseniz sosyal bilimler alanında yabancı dil YÖKDİL’e girerek biraz daha aşina olduğunuz soru ve kavramlarla karşılaşırsınız.

ALES ve YÖKDİL sınavlarına mutlaka girmek gerekir

YDS ise hem akademik hayatta hem de KPSS ile girilen devlet kurumu kadrolarında işinize yarar. Ancak bu sınav YÖKDİL’den biraz daha zordur. Çünkü YDS’nin dili daha bilimseldir. Sınavda hem sağlık hem fen hem de sosyal bilimlerden karışık sorularla karşılaşırsınız. Bu nedenle sosyal bilimlerdeki biri için sağlık ve fen soruları oldukça zorlayıcı gelir.  Aynı şekilde sağlık bilimlerindeki biri için de sosyal bilimler zorlayıcı gelir. Bu nedenle eğer amacınız İngilizce puanını sadece akademik hayatta kullanmaksa YÖKDİL’e girmek en doğru karardır.

Bu noktada yüksek lisans için hangi sınavlara girmek gerekir sorusu ALES ve YÖKDİL sınavlarına mutlaka girmek gerekir şeklinde cevaplanır.

Bunun dışında yüksek lisans başvurularınızda, lisans ortalamasının da etkisi büyüktür. Eğer henüz lisans eğitiminden mezun olmadıysanız ortalamanızı yüksek tutmakta fayda vardır. Yüksek lisans başvurusunda girmiş olduğunuz ALES ve YÖKKDİL sınavı ve lisans ortalamanız hesaplanarak bir başvuru puanı ortaya çıkar. Bu puana göre ön değerlendirme sonuçları açıklanır. Ardından eğer bilim sınavına girmeye hak kazanırsanız bilim sınavından da aldığınız puan diğer sınavlarla birlikte hesaplanarak yeni bir puan ortaya çıkar. Buna göre de yüksek lisansa girmeye hak kazanıp kazanmadığınız belli olur.

Yüksek lisans bilim sınavları ise bazı üniversitelerde mülakat bazılarında ise yazılı sınav şeklinde yapılır.

ales sınavı nedir

Bilim sınavlarında alanınıza yönelik sorular gelir. Hangi bölüme yönelik yüksek lisans başvurusu yapıyorsanız o bölümle ilgili sorular gelir. Bu sorular arasında hem genel hem de detaylı bilgiler yer alır. Sınav jürisi genellikle başvurulan bölüm hakkındaki temek bilgileri bilip bilmediğinizi ölçer. Eğer yazılı sınava girecekseniz. Sorular çoğunlukla klasiktir. Bölümünüze göre bazen bazı bilgileri yorumlamanız, analiz etmeniz istenir. Bazen de detaylı bilgiler istenir.

Eğer mülakat sınavına girecekseniz sizi tanımaya yönelik sorular da gelir. Aynı zamanda yine başvurduğunuz bölüme yönelik sorularla karşılaşırsınız.

ALES SINAVINDA NE TÜR SORULAR ÇIKAR?

Yüksek lisans için hangi sınavlara girilir sorusunun ilk cevabı olan ALES sınavı, akademik hayatın ilk basamağıdır. Bu sınava ilk kez girecekler kendilerini uzuunn paragraflara hazırlasın. ALES sınavında Türkçe kısmı oldukça uzun paragraflardan oluşur. Sorular genellikle okuduğunu anlamaya yöneliktir. Paragrafta anlam, çıkarım yapmak, ana fikir soruları, akışı bozan cümle gibi sorular karşınıza bolca çıkar. Aynı zamanda genellikle 8 adet sözel mantık sorusu çıkmaktadır. Matematik kısmı ise matematiğin temelleri olan rasyonel sayılar, bölme, eşitsizlikler, denklem, kümeler, oran, mantık ve diğer türde problemler gibi sorular çıkar.

ALES sınavında Türkçe soruları için önceki yıllarda çıkmış paragrafları okumanız ve kendinizi test etmeniz gerekir. Eğer çok kitap okuyan biriyseniz Türkçe sorularda biraz daha rahat edersiniz. Ancak sorular çok uzun olduğu için zaman konusu birçok öğrenci için problem olmakta. Yani sadece çok okumak değil hızlı okumak ve doğru anlamak da çok önemlidir.  ALES sınavına giren adayların çoğu hem matematik hem de Türkçe sorularının tamamını yetiştiremiyor. Türkçe sorular çok zaman aldığı için bu ksımdan başlayanlar matematiğe geçmeden sınav süresi dolabiliyor. Bu nedenle sınava girmeden önce kendinizi denemek amacıyla sınavdaymış gibi saat tutarak denemelerdeki performansınızı ölçmelisiniz. Zayıf olduğunuz kısımları güçlendirmeli ve çok iyi bilmediğiniz kısımlarda fazla vakit harcamamalısınız.

YÖKDİL SINAVINDA NE TÜR SORULAR ÇIKAR?

Yüksek lisans için hangi sınavlara girilir sorusunun diğer yanıtı olan YÖKDİL sınavı İngilizce başta olmak üzere Arapça, Almanca ve Fransızca olarak 4 dilde yapılır. İsteyen bu sınavlardan birine girebilir. YÖKDİL sınavı da bir dilbilgisi sınavında ne olması gerekiyorsa vardır. Yani bu sınavda cümle anlam bilgisi, edatlar, çeviri soruları, bağlaçlar, paragraf soruları, okuma anlama ve çıkarım yapma soruları, akışı bozan cümleler, cümle tamamlama ve kelime anlamları çıkmaktadır. YÖKDİL sınavı için bol bol yabancı dilde okuma yapmak oldukça önemlidir. Aynı zamanda yabancı dilde kelime ezberlemek ve bağlaçları su gibi bilmek çok önemlidir.

Sınavdan kaç puan almak istediğinize göre bir çalışma planı yapmanız gerekir. Eğer hedefiniz 50 barajını geçmekse İngilizce bağlaçları çok iyi bilmeniz gerekir. Daha yüksek puan almak istiyorsanız da kelime ezberlemek ve İngilizce okuma yapmanız önemlidir.

YÖKDİL sınavına ilk kez giriyorsanız ve nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız https://izgidergi.com/yeni-baslayanlar-icin-yds-ve-yokdil-ingilizce-sinavlarina-calisma-teknigi/ yazımızda sizin için önemli olanları anlattık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir