Akademi

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli- Bölüm Seçiminden Şehir Yaşantısına

Bir eğitim öğretim yılının daha sonlanmasıyla binlerce öğrenci üniversite tercihi dönemine adım attı. Bu dönemde en sık araştırılan konulardan biri de üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmelidir sorusudur. Eğer siz de bu soruya yanıt arayanlardansanız gelin birlik inceleyelim.

Neden Bu Bölümü Seçmek İstiyorum?

Öncelikle bu karmaşık dönemde sakin olmalı ve şu soruyu kendimize sormalıyız: Neden bu üniversiteye gitmek istiyorum? Bu soruyu yanıtladıktan sonra da neden bu bölümü okumak istiyorum? sorularına yanıt aramalıyız.

Her şeyden önemlisi bu dönemde mutlaka deneyimli ve uzmanlıkları ile sizi doğru şekilde yönlendirebilecek kişilerden destek almalısınız.

Tercih etmek istediğimiz bölüm, üniversiteden sonra bize garanti bir iş sağlamasını mı istiyoruz yoksa bu bölüm ilgi ve yeteneklerimiz doğrultusunda seçip daha duygusal bir seçim mi yapmak istiyoruz.

Bu gibi soruların üzerinde düşünmek daha doğru kararlar vermemize yardımcı olabilir.  Bu doğrultuda sınav puanlarımız ile tercih listemizi uygun şekilde belirleyebiliriz.

Yeni Teknolojilerin Gelişmesi ile Mesleklerin Kapsamı da Değişiyor

İçinde bulunduğumuz dönemde yapay zeka, otomasyon ve dijitalleşme gibi alanlar her geçen gün sınırları zorlayan özelliklere kavuşuyor. Bu doğrultuda mesleklerin anlamı ve kapsamı da değişiyor.

Böyle bir senaryoda hangi bölümü okumak istediğiniz bir çıkmaza dönüşebilir.

Hem gelecekteki meslek senaryolarını düşünmeniz hem de ilgi alanınıza ve yeteneklerinize uygun bölümü bulmanız gerekecektir.

Dolayısıyla bölüm tercihi yapmadan önce mesleğin gelecekteki yeri, gelişim alanları ve istihdam durumu hakkında detaylı bir inceleme yapmak gerekir. Mümkünse bu alanda deneyimi olan kişilerden görüş almanız da oldukça faydalı olacaktır.

Şehir ve Kampüs Yaşamı da Önemli

Sadece bölüm ve üniversite değil, bulunduğu şehir ve kampüs olanakları da tercihlerde göz önünde bulundurulmalıdır. Kalacağınız yer ile üniversite arasındaki toplu taşıma imkânlarını değerlendirin. Yeterli sayıda toplu taşıma aracı var mı? Üniversiteye ve şehir merkezine kolaylıkla ulaşabiliyor musunuz? Bunlar gündelik hayatınızı doğrudan etkileyecek önemli detaylardır.

Ayrıca kampüs ve kalacağınız ev/yurt çevresinde kafe, market gibi günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz sosyal alanların bulunması da şehir yaşamınıza büyük katkı sağlar. Üniversite hayatı sadece derslerden ibaret değildir; aynı zamanda sosyalleşmek, yeni insanlarla tanışmak ve kendinizi farklı alanlarda geliştirmek için de bir fırsattır. Bu nedenle şehrin sosyal yaşamı da tercih sürecinizde göz önünde bulundurulmalıdır.

Tercih Listesini Oluştururken

Tüm araştırmaları yaptıysanız şimdi sizleri resmi olarak tercih listenizi belirlemek bekliyor.

Bu kısımda danışabileceğiniz birilerinin olması önemlidir. Puanınıza/sıralamanıza göre hangi tercihiniz kaçınma sırada olmalı konusunda mutlaka bu konuda deneyimli birinden destek alınmalıdır.

Tercih yaparken sıralamanızın, puandan daha belirleyici olabilir. Bölüme ne kadar kontenjan verildiği de oldukça önemlidir.

Kısaca bu listeyi yaparken en çok dikkat etmeniz gerek 3 madde

  • Puan/sıralama (Önceki yılın başarı sıralaması baz alınabilir)
  • Kontenjan sayısı (Bölümün bu yılkı kontenjanları artmış mı azalmış mı?)
  • Kendi sıralamanla uyum

Bu nedenle tercih listenizde gerçekçi sıralamaları iyi belirlemeniz gerekir. İlk sıralarda en çok istediğiniz tercihler olmalı ancak puan/sıralama ve kontenjan doğrultusunda uygun ise yer verilmelidir. Yani puan ve sıralamanıza göre çok absürt kalmamalıdır.

Bu kısımda mutlaka uzman bir kişiden destek almalısınız. Danıştığınız kişi (genellikle mezun olduğunuz lisedeki öğretmenler/kurs-dershane öğretmenleri vb.) bu konuda size destek olacaktır.

Ancak tercih yaparken sadece üniversite ve bölüm odaklı da düşünmeyin. Üniversitede size ders verecek akademik kadroyu araştırabilirsiniz. Aynı zamanda üniversitenin sunduğu olanakları, yurt dışı değişim programlarını, kulüp ve etkinliklerini de araştırmanız faydalı olacaktır.

Yurt ve Barınma Olanakları

Devlet üniversitelerinde yurt imkânları genellikle sınırlıdır. Üniversitenin KYK yurtlarına veya kendi yurtlarına yakınlığı, özel yurt fiyatları ve barınma koşulları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Eğer bir KYK yurdunda kalmayı planlıyorsanız, yurtlarda 2-4-6 kişilik seçenekler vardır.

Tabii bu seçeneklere göre ücretler değişir. KYK Başvurusunda asil ve yedek kazandığınız yurtlar açıklanır.

Eğer sıralamanız çok gerilerde değilse yurt çıkma ihtimali vardır. Ancak bunun ne kadar sürede gerçekleşeceği konusunda ne yazık ki değişebiliyor.

Seçtiğiniz üniversitedeki KYK yurtlarını iyice araştırmanız önemlidir. Bazı yurtlar kampüsün çok uzağında olurken bazıları kampüs içinde olabiliyor. Bu yurtlar hem okula gidiş gelişte hem de maddi açıdan sizi etkileyecek etkenlerden biridir.

Eğer yurt değil de bir evde kalmayı planlıyorsanız, fakültenize yakın seçenekleri değerlendirmeli ve fiyatlarını araştırmalısınız.

Staj ve Sektör İş Birlikleri

Bazı üniversiteler sektörle yakın iş birliği içindedir. Bu doğrultuda da öğrencilere öğrencilerine staj, yarı zamanlı iş ya da mezuniyet sonrası işe geçişte kolaylık sağlar. Özellikle mühendislik, sağlık ve iletişim gibi uygulama ağırlıklı bölümlerde bu olanaklar çok önemlidir. Üniversitenin kariyer merkezi olup olmadığını, iş bulma oranlarını ve mezun takip sistemlerini araştırmanız faydalı olacaktır.

Uluslararası Değişim Programları

Eğer üniversite döneminde çeşitli programlardan faydalanarak eğitiminizin bir kısmında yurt dışındaki üniversitelerde sürdürmek gibi bir planınız varsa mutlaka tercih edeceğiniz üniversitenin değişim programlarını araştırmalısınız. Erasmus, Mevlana, Farabi gibi öğrenci değişim programlarıyla yurt dışında veya başka üniversitelerde eğitim alma şansınız olabilir. Üniversitenin bu tür anlaşmalarının olup olmadığını ve hangi ülkelerle iş birliği yaptığını araştırmanız önemlidir.

Tüm bu araştırmaları yaptıysanız geriye sizleri doğru şekilde yönlendirecek uzmanların eşliğinde resmi tercih listenizi ÖSYM üzerinden gerçekleştirmek kalıyor. Bu stresli sürecin ardından tercih listenizin açıklanacağı tarihe kadar heyecanlı bir bekleyiş sizleri bekliyor. Tercih listesi genellikle 2-6 haftalık zaman diliminde açıklanır. Ancak her sınav döneminde farklı aralıkla ilerleyebilir. Daha uzun veya daha kısa sürede de açıklanabilir. Bu süre zarfında ÖSYM’nin resmi internet sitesinden duyuruları takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir