Akademi

Sınavsız ikinci üniversite nedir, kimler yapabilir, nasıl başvuru yapılır? (2025)

Birçok öğrencinin ilgi duyduğu alanda kendini geliştirmesinin ve YÖK tarafından geçerliliği olan bir belge almasının yolu sınavsız ikinci üniversite programlarıdır. Türkiye’de bazı üniversitelerin sunduğu ikinci üniversite programları ile mezun olunan bölüm dışında uzaktan öğretim seçeneği ile eğitim alarak ikinci bir diploma elde etmek mümkündür. Gelin sınavsız ikinci üniversite nedir, kimler yapabilir, nasıl başvuru yapılır sorularını birlikte inceleyelim.

Sınavsız İkinci Üniversite Nedir?

Sınavsız ikinci üniversite açık veya uzaktan öğretim fakülteleri üzerinden yürütülen bir eğitim programıdır. Ön lisans veya lisans eğitimini tamamlamış öğrenciler bu fırsattan yararlanabilir. Birçok farklı bölümde sınavsız ikinci üniversite yapmak mümkündür. Bu bölümlerin bazıları lisans mezunu olma şartı aranırken bazılarında sadece ön lisans yapmış olmak yeterlidir.

Örgün eğitimde bir üniversite programına kayıtlı olanlar da sınavsız ikinci üniversite programlarına katılabilir. Ancak bu durum bazı üniversitelerde değişmektedir. Yani örgün eğitimde bir programa kayıtlıyken açık öğretim üzerinden ikinci öğretim programlarına kayıt yaptırmak çeşitli faktörlere göre değişen bu durumdur. Bu nedenle mutlaka üniversitelerin konuyla ilgili yönergelerini inceleyiniz.

Sınavsız ikinci üniversite programı olan birçok üniversite vardır. Bunlardan en öne çıkanları Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi olarak sıralanabilir.

Sınavsız İkinci Üniversite Ücretli midir?

Sınavsız ikinci üniversite programlarında her dönem başında harç ödemesi yapılması gerekmektedir. Harç ücretleri üniversitelere göre farklılık gösterir. Dönem başlarında harç ödemesini yapmayan öğrenciler, ders kaydı yapamaz ve süreç içinde ödeme yapılmaz ise bir süre sonra kaydı silinir.

Sınavsız İkinci Üniversitesi Yapmak Mantıklı mıdır?

İlgi duyduğunuz alanlarda daha kapsamlı bilgiler edinmek ve bu alanda yeterli olduğunuza dair bir belge edinmek istiyorsanız evet sınavsız ikinci üniversite yapmak mantıklıdır.

Günümüzde ilgi duyduğunuz alana dair bilgi edineceğiz çok fazla ücretsiz platform vardır. Aynı zamanda cüzi miktarda ücretlerle alabileceğiniz sertifikalar da bulunmaktadır.

Bu gibi alternatifler tabii ki size katkı sağlar. Ancak bu programlar alanıza dair tüm bilgileri, olması gereken sıra ile öğrenmeniz daha zordur. Çünkü sınavsız ikinci üniversite programları da tıpkı örgün öğretim gibi alanında uzman akademisyenlerin hazırladığı müfredat üzerinden işler. Yani bilmeniz gereken en temel bilgilerden başlayarak daha kapsamlı bilgileri edineceğiniz bir eğitim alırsınız. Daha sonra öğrendiklerinizi ölçüldüğü vize ve final sınavlarına girersiniz. Eğitim süreciniz tamamlandığı YÖK tarafından onaylı, geçerliği olan bir diplomanız olur.

Sınavsız İkinci Üniversite Başvuruları Nasıl Yapılır?

Eğer sınavsız ikinci üniversiteye başvurmak gibi bir düşünceniz var ise ilk yapmanız gereken istediğiniz bölümün hangi üniversitelerde olduğuna bakmaktır. Çünkü açık öğretim programları üniversitelere göre farklılık gösterebilir.  Kaydolmak istediğiniz üniversiteyi seçtiyseniz resmî web sitesinden başvuru yapabilirsiniz.

Ancak programlara başvuru için belirli dönemler vardır. Genellikle Temmuz ve Ekim ayları arasında başvurular alınır. Sisteme giriş yapmak için kişisel bilgilerinizi girdikten sonra eğitiminize ilişkin bilgiler E-Devlet üzerinden sisteme entegre edilir. Bunun yanı sıra girdiğiniz sınav bilgileri, transkript, mezun belgeniz, ikametgâh vb belgelerin de sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Gerekli belgeler yüklendikten sonra başvurunuz gerçekleşir. Bu adımın ardından üniversitenin belirlediği harç ücretini yatırmalısınız. Harç ödemesinden sonra ders kayıt dönemini beklemeniz gerekir. Ders kayıtları için de belirli bir dönem vardır. Bu dönem içinde zorunlu ve seçmeli derslerinizi seçerek bu dersleri sistem üzerinden takip edebilirsiniz. Derslerinizi istediğiniz zaman sisteme yüklenen videolar, sunumlar veya notlar üzerinden izleyebilir/okuyabilirsiniz.

Sınavsız İkinci Üniversitede Derslerden Nasıl Muaf Olunur?

Sınavsız ikinci üniversite sürecinde merak edilen konulardan bir diğeri de ders muafiyetedir.

İkinci üniversite sürecinde, öğrenciler bazı temel derslerden muaf olur.  Üniversitelerin ilk yılında zorunlu olarak görülen tüm bölümlerde ortak bazı dersler vardır. İkinci Üniversite sürecinde bu derslerden otomatik olarak muaf olunur. Bu dersler; Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlke ve İnkılapları, Yabancı Dil olarak sıralanabilir. Bunlar dışında muaf olunmak istene dersler var ise üniversiteye bir dilekçe gönderilerek başvuru yapılabilir. Bu süreç her üniversitenin kendi kurallarına göre işler. Ders muafiyeti konusunda merak ettikleriniz konusunda en doğru bilgileri üniversitelerin sınavsız ikinci üniversite prosedürlerinde bulabilirsiniz.

Sınavsız İkinci Üniversite Sınavları Nasıl Olur?

Örgün eğitimde olduğu gibi sınavsız ikinci üniversite programlarında da vize ve final sınavları vardır. Vize dönemi sınavlarında belirli üniteye kadar sorumlu olursunuz. Örneğin bir derste 10 ünite yer alıyorsa vize döneminde genellikle bunun yarısından sorumlu olursunuz. Final döneminden ise kalan üniteler dahil olmak üzere tüm üniteleri içeren sorulardan karşılaşabilirsiniz. Bu durum üniversitelere göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle mutlaka bağlı olduğunuz üniversitelerin sınav süreçlerini inceleyiniz. Nihai puan hesaplanırken genellikle vize %30, final %70 formülasyonu kullanılır. Ancak bu formül de üniversitelere göre değişkenlik gösterebilir.

Sınavlar, bağlı bulunduğunuz şehirdeki üniversiteler ve diğer okullarda gerçekleşir. Sınava girmeden önce giriş belgenizi almanız gerekir. Tıpkı ÖSYM sınavlarında olduğu gibi telefon, çanta gibi eşyalar, çeşitli takılar ile sınav merkezine giriş yapılamaz.

Sınav süreci hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz sizin için hazırladığımız https://izgidergi.com/acik-ogretim-sinavlari-nasil-yapilir/ yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir